Vilka är de tecken och symtom på ALS?

ALS (amyotrofisk skleros i sidled), också känd som Lou Gehrig sjukdom är en neurologisk sjukdom som påverkar muskelrörelser. Även om en genetisk defekt är orsaken till tillståndet i cirka 10 procent av fallen, National Institutes of Health rapporterar att orsaken till tillståndet är oftast okänd. Symptomen på ALS bli värre med tiden.

Enligt Mayo Clinic, de tidigaste symtomen på ALS inkludera problem att lyfta den främre delen av foten samt tårna (ett symptom som kallas droppfot), en känsla av svaghet i ben, fötter och vrister, svaghet och klumpighet i händerna , sluddrigt tal, svårigheter att svälja (kvävning och munkavle), och kramp i musklerna i armar, axlar och tunga. Symtom på ALS vanligtvis utvecklas efter 50 års ålder.

Som amyotrofisk lateral symptom skleros utvecklas blir det allt svårare att andas, tugga, tala och svälja, enligt National Institutes of Health.

Ett symtom som kallas fallhöjden utvecklas i ALS. Detta gör att huvudet för att släppa fram på grund av svaghet i nacken och ryggen, enligt National Institutes of Health.

Muskelsvaghet i ALS ofta börjar i ett specifikt område, såsom händer eller fötter, sedan sprider sig över kroppen, enligt Mayo Clinic. Muskelsvaghet gör det svårt att utföra uppgifter, som att lyfta, trappor och promenader. I slutändan, svaghet i musklerna ger vika för förlamning, vilket innebär den totala förlusten av en muskel rörelse.

Vissa personer kan uppleva ytterligare symtom med amyotrofisk lateralskleros. Dessa inkluderar dreglande, muskelsammandragningar och spasmer, svullnad av fotleder, fötter och ben samt viktminskning.