vilken del av hjärnan inte alkohol påverkar?

Alkohol påverkar hela kroppen och alla områden i hjärnan, men kronisk drickande orsakar skada på vissa områden mer än andra. En del av denna skada kan korrigeras med behandling och avhållsamhet, men tung eller långvarig drickande orsakar undernäring, brister och potentiellt dödliga sjukdomar.

Även om hela hjärnan påverkas, är lillhjärnan och frontalloberna hårdast drabbas av alkoholkonsumtion, enligt National Institute on alkoholmissbruk och alkoholism. Lillhjärnan är ansvarig för balans, koordination och rörelse, och frontalloberna hålla kognition, minne, tanke och inlärning.

Alkohol påverkar kemin och storleken på hjärnan, beroende på hur länge en person dricker och hur mycket alkohol konsumeras. Alkoholkonsumtion orsakar allvarliga vitaminbrist och kan också orsaka hjärnan att krympa, vilket leder till långvariga problem med minne, inlärning och kognition.

Enligt National Institute of neurologiska sjukdomar och stroke, kan brister i vitaminer som tiamin från alkoholmissbruk leda till sjukdomar som Wernicke – Korsakoff syndrom. Detta består av två separata sjukdomar i hjärnan som kallas Wernickes encefalopati och Korsakoffs psykos. Symptomen kan inkludera minnesproblem, förlust av koordination, visuell förlamning (synnerver), förvirring och förlust av några andra mentala störningar.

Leversjukdom kan orsaka en störning i hjärnan som kallas hepatisk encefalopati, när levern inte längre kan filtrera bort giftiga ämnen som skadar hjärnan (Merck Manual Online Medicinska biblioteket). Denna allvarlig sjukdom kännetecknas av humörsvängningar, depression, skakar hand (eller flaxande), sömnförändringar och övergripande förändringar personlighet.

Läkare kan behandla vissa hjärnskador med tiamin behandlingar, som har visat förbättring i vissa fall. Vissa hjärnskada verkar vara irreversibel. Forskning pågår om huruvida hjärnan kan regenerera eller skapa nya hjärnceller eller om stamcellsforskning visar löfte. (US Department of Health & Human Services National Institute on alkoholmissbruk och alkoholism)