vad är en intern svampinfektion?

Människor delar världen med ett brett utbud av svampar, som levande organismer som kan hittas i luft, jord, vatten och växter, samt på och i människokroppen. MedlinePlus säger att endast cirka hälften av alla kända svampar, som varken är växt eller djur i naturen, är skadliga. När de tar upp uppehållstillstånd i människokroppen, särskilt i de med försvagat immunsystem, kan skadesvampar orsaka allvarliga infektioner.

Svampar kan orsaka fyra huvudtyper av infektioner, även känd som mykoser, enligt hemsidan av MicrobiologyBytes. Dessa är ytliga, som i hudsjukdomar såsom Jock kliar och fotsvamp, subkutan, begränsad till huden och fettvävnaden omedelbart under huden, systemisk, innebär djup infektion av de inre organen, och opportunistiska infektioner som endast drabbar de med nedsatt immunsystem, som i HIV / aIDS.

Svampar är bokstavligen överallt, och många arter av dessa organismer fortplanta sig genom luftburna sporer, som kan landa på kroppen eller inhaleras direkt i lungorna. Om sådana sporer kommer från skadliga typer av svampar, kan de orsaka olika typer av infektioner som beskrivits tidigare.

Aspergillus, ett släkte av svamp eller mögel, är ansvarig för den stora majoriteten av interna svampinfektioner, enligt Janssen-Cilag s svampinfektioner hemsida. Interna infektioner kan börja med inandning av sporer från en art av Aspergillus svampar. Infektionen kan börja i lungan men kan gå systemisk, särskilt hos personer vars immunsystem är försvagat, antingen på grund av en befintlig sjukdom eller behandling med kemoterapi. Andra svampar som kan orsaka inre infektioner inkluderar Candida albicans, Histoplasma capsulatum och Cryptococcus neoformans, enligt MicrobiologyBytes.

De mest sett interna svampinfektioner är uppkallad efter den svamparter som orsakar dem. Enkel pulmonell aspergillos är en allergisk reaktion på denna typ av svamp och är vanligtvis begränsad till lungorna, medan invasiva typ av denna infektion är mycket farligare och kan spridas till andra delar av kroppen. Kryptokockos börjar i lungan med inandning av svampsporer, men kan sprida sig till hjärnan hos patienter vars immunsystem är försvagat. Candidiasis kan spridas från huden till matstrupen eller blodet, av vilka den senare kan vara en livshotande utveckling. Histoplasmos i sällsynta fall kan spridas över stora delar av systemet för personer med nedsatt immunförsvar.

Oral antimykotisk läkemedel förskrivs för behandling av interna svampinfektioner. Antibiotika är inte bara meningslöst att behandla dessa infektioner, men de kan göra patienter mer känsliga för svampinfektion. Behandling av inre svampinfektioner görs mer problematiskt på grund av att de riktas mot människor vars immunsystem är minst kunna bekämpa dem.