vad är orsakerna till yrsel efter förlossningen?

Vertigo är en känsla av okontrollerbar spinning antingen i rummet eller själv, enligt WebMD. Efter förlossningen, är det inte ovanligt att uppleva yrsel, men med över 100 orsaker på skiva, är det viktigt att identifiera rätt sak för att få den mest effektiva behandlingen.

Lägesyrsel sker i de tre båggångarna i innerörat. Den vätska som rör sig genom dessa kanaler hjälper din hjärna behålla sin balans och ger dig feedback om vilken position din kropp är i. Små kristaller av kalcium kan bildas inuti vätskan och komma in i kanalerna, särskilt när du byter från att vara i en position för längre tidsperioder till en annan. Det kan orsakas av fortsatt sängläge, vilket kan vara nödvändigt under graviditet och efter förlossningen. I de flesta fall kommer det att gå iväg på egen hand, men om det inte sker, kan särskilda huvud övningar kallas Epley och Semont manövrar förskrivas av läkare för att flytta partiklarna inifrån kanalerna i innerörat.

Psykologiska faktorer kan visa sig vara orsaken till förlossnings yrsel, särskilt när neurologiska eller medicinska problem inte kan hittas. De vanligaste psykiatriska tillstånd som är associerade med psykogen yrsel är ångest och depression, för vilka nya mödrar är utsatta. Biologiskt, kvinnans hormoner är instabila på grund av graviditet och förlossning, och situations, stress och ångest topp på grund av ändrade förhållanden och livsstil. En studie 2012 föreslår en kombinationsbehandling som behandlar både bakomliggande biologiska och kognitiva faktorer – såsom kognitiv beteendeterapi – vestibulär och balans rehabilitering terapi, och farmakologiska åtgärder om det behövs och som ordinerats av läkare.

Vanligtvis förekommer i hjärnstammen och lillhjärnan, migrän påverka områden i det centrala nervsystemet som behandlar samspelet mellan sinnena syn och balans. När migrän associerade svindel eller vestibulära migrän inträffar, är blodkärl förstoras från spontana aktiveringen av smärtreceptorer och frisättning av signalsubstanser. Hormonella förändringar som vanligen äger rum under graviditeten, men också upp till ett år efter förlossningen, särskilt för ammande mödrar, kan utlösa migrän. En neurolog bör konsulteras när de söker behandling för vestibulära migrän. Ett särskilt rehabiliteringsprogram är skräddarsydd för varje patient som består av läkemedel, övningar och begränsa migrän triggers i din miljö och livsstil. Om du är gravid eller ammar, rådfråga neurologen om vilka läkemedel är säkra för dig och ditt barn att ta.

Prövning av förlossningen sätter kroppen genom en hel del påfrestningar. I vissa fall trycket släpps ut genom en reva mellan den luftfyllda mellanörat och den vätskefyllda perilymphatic utrymme i innerörat, vilket orsakar svindel. Detta tår, en perilymfa fistel tillåter perilymfa läcka in i mellanörat, vilket påverkar balans och hörsel strukturer. Den perilymphatic utrymmet i innerörat är ansluten till cerebrospinalvätskan som omger hjärnan och överdrivet tryck kan driva cerebrospinalvätskan igenom till perilymphatic utrymmet följaktligen skjuta perilymfa vätska in i mellanörat. Förlossning är en av de vanligaste orsakerna till intrakraniellt tryck och påfrestningar.