vad som är det första tecknet på läppcancer?

Läppcancer är den vanligaste typen av cancer i munhålan som en person kan diagnostiseras med. Enligt American Cancer Society, studier visar att läppcancer sker oftast hos individer som ofta utsätts för solen och som kan ha en ljusare hud hy.

Några faktorer som kan bidra till utvecklingen av läppcancer är exponering för starkt solljus och rökning. Vitaminbrist kan också vara en faktor.

Det första tecknet på läppcancer är uppkomsten av ett sår eller ett sår på läppen. Dessa sår kommer att växa in i de underliggande vävnaderna hos läppen. En individ kan också märka en viss smärta i området också. Detta gäller särskilt för individer som röker eller dricker alkohol.

För att kunna diagnostisera ett fall av läppcancer, kommer läkaren att göra en biopsi, som tar ett litet prov av vävnad från läppen. Denna vävnad kommer att analyseras i ett laboratorium för att fastställa vilken typ av celler, cancer eller godartade, kan vara inblandade.

Läppcancer kan behandlas genom att kirurgiskt avlägsna cancerös området från läppen. I vissa fall, kan strålning och kemoterapi användas för att döda cancercellerna och för att förhindra dem från att sprida sig till andra delar av kroppen.

För att förhindra läppcancer uppstår, är det bäst att sluta röka och bara dricka alkohol med måtta. När de utsätts för sol, skydda dina läppar med hjälp av en hög SPF läppbalsam.