varför vissa män har ingen brösthår?

Organ finns i alla former och storlekar, och även nivåer av furriness. Vissa män upplever ökad hårväxt under de första åren av puberteten, medan andra, beroende på hormoner, miljö och genetik, kan förbli i stort sett hårfri i sina sena 20-talet.

Det finns tre orsaker till hårväxt hos män. Eftersom hårväxt anses vara en sekundära könskarakteristika (i samband med utvecklingen av människans sexualitet efter kön), är nära relaterad till ålder och hormoner. Miljö, där du bor och höjs, och genetik, eller de biologiska materialen vidare genom dina föräldrar, kan också påverka huruvida du kommer att växa en hel del brösthår eller mycket lite brösthår.

Androgener är speciella hormoner som spelar den största delen i utvecklingen av primära och sekundära könsegenskaper hos män och kvinnor. Den mest kända androgen är testosteron (den övervägande manligt hormon), som är nära besläktad med östrogen (den övervägande kvinnliga könshormonet). Androgener är främst ansvarar för att utveckla och reglera tillväxtprocesser av organ och kroppsbehåring.

En persons miljö, som kan omfatta klimat och temperatur kan också påverka mängden hår som växer på bröstet. I kallare klimat har människan utvecklat ett behov av mer hår som medel för att reglera kroppstemperaturen. Motsatsen gäller i varmare områden, där klimatet inte främjar kallklimatanpassningar.

Genetik, eller det genetiska materialet vidare till en person av hans eller hennes föräldrar, är också en stor faktor i att bestämma mängder av bröstet och andra kroppsbehåring. En familj av relativt små håriga män kommer att vara mindre benägna att passera ner höga nivåer av androgener till barnen. På samma sätt kommer en familj som tenderar att ha höga nivåer av androgener mest sannolikt passera ner att genetisk predisposition.

Med tiden kan en betydande förändring i någon av de tre ovan nämnda faktorerna hämma eller stimulera hårväxt. Den bästa källan för svar är personens primärvårdsläkare, som kunde köra en fullständigt test av hormonnivåer samt ta hänsyn till personens miljömässiga och genetiska anlag.