varningssignaler om strupcancer

Strupcancer definieras som cancer som påverkar den huvudsakliga delen av halsen, svalget eller struphuvudet, som brukar kallas struphuvudet. Enligt American Cancer Society, är cirka 24.000 personer diagnosen strupcancer varje år. Det är inte ovanligt att förväxla de tidiga tecken på strupcancer med en kall, eftersom det kan orsaka liknande symptom. Om du har strupcancer, kan du uppleva hosta, ont i öronen, nacksmärta, svullna lymfkörtlar, väsande andning, heshet eller ont i halsen. Du kanske har svårt att svälja och det kan kännas som om det finns en klump i halsen. Om något av dessa symtom kvarstår i mer än 2 veckor, se en läkare. Om sjukdomen fortskrider, kan du gå ner i vikt utan att banta eller hosta upp blod.

Om din läkare misstänker att du kan ha strupcancer, kan hon rekommenderar att du genomgår endoskopi. Under endoskopi förfarande är en tunn, flexibel slang som innehåller en miniatyr kamera in i halsen. Bilderna som kameran fångar överförs till en videoskärm, vilket gör din läkare för att få en närmare titt på specifika områden i halsen. Om man misstänker är cancer i struphuvudet, kan din läkare utföra en laryngoskopi istället. Under detta förfarande är struphuvudet undersöks med hjälp av en speciell spegel eller med en upplyst rör.

Behandling beror på placeringen av cancer och stadiet av sjukdomen. Strålbehandling fungerar särskilt bra med strupcancer och många människor genomgår denna behandling, särskilt om cancern upptäcks i ett tidigt skede. Under strålbehandling, är höga doser röntgenstrålar riktas direkt till halsen för att döda cancerceller. Strålningsterapi kan också åstadkommas genom implantering av radioaktiva frön nära tumören. Kemoterapi, en behandling som använder droger för att döda cancerceller, kan användas i samband med strålningsterapi.