typer av övre proteser

Proteser är löständer människor använder efter att ha förlorat en eller flera naturliga tänder. Det finns flera typer av tandproteser som fullständig, partiell, övre och kronor. Proteser som görs för att ersätta tänder i överkäken kallas övre tandproteser. Din tandläkare bör kunna ge dig råd, vilken typ av protes är bäst lämpad för dina behov. Typer av övre proteser är fullständig, partiell, omedelbar, över proteser och implantat förankrade.

Komplett övre tandproteser är avsedda att ersätta alla tänder i överkäken, och de stöds direkt av den övre käkbenet. I de fall som involverar tandutdragning kan fullständiga tandproteser bäras endast efter tandköttet är helt läkt. Komforten i sådana proteser är beroende av saliv, muskler, tunga och ben, säger Konsumentens Research Council of America.

Partiella proteser används i de fall där endast ett fåtal tänder saknas, och de återstående friska tänder kan sparas. Partials använder ibland en metallspänne som håller naturliga tänder för stöd. De stora fördelarna med partiella proteser är att de förhindrar de återstående naturliga tänder från att flytta, hjälper till att upprätthålla tand inriktning och likriktande luckor.

Över proteser är i grunden en tillfällig apparat som använder en eller flera naturliga tänder eller deras rest för stöd, och därför inte alla naturliga tänder extraheras. Över proteser är vanligen mer stabila eftersom den naturliga roten av tänderna ger vertikalt stöd till de löständer, men de kan vara dyrare. En av de vanligaste typerna av över protes är en krona som är placerad över tänder som har undergått rotkanalen, säger medhelp.org.

Övre proteser som är placerade direkt efter extraktioner och andra kirurgiska ingrepp kallas omedelbara tandproteser. Omedelbar proteser är användbara eftersom de skyddar den exponerade vävnaden och stöd tugga utan att hindra läkningsprocessen. Under läkningsprocessen, ben och vävnader tar cirka sex månader att krympa och stabilisera. omedelbara proteser måste därför justeringar några gånger innan en perfekt passning uppnås, enligt Star tandblekning.

Implantatförankrade proteser agera som övertandproteser, men de använder ett implantat som ett stöd i stället för det naturliga benet. I allmänhet mer än två implantat erfordras för att stödja dessa proteser, och tenderar att vara dyra. Implantat behöll proteser kan formas som en båge i stället för att täcka hela gommen, vilket är ibland användbart för människor som inte kan bära helproteser.