Vad är skillnaden mellan Underpronation & överpronation?

Pronation beskriver hur din fot rör sig som du gå eller springa. Generellt när du kliver ner på hälen foten rullar inåt som du rör dig framåt, vilket hjälper kroppen att absorbera inverkan, särskilt när man kör. Underpronation innebär att du inte rullar tillräckligt, medan överpronation innebär att du rullar för mycket. Medan vissa pronation är naturligt, för mycket kan leda till skador, inklusive problem med fötterna, höfter och rygg. Bär rätt typ av sko kan hjälpa korrigera pronation problem.

Kontrollera mönstret för slitage på ett par skor som du har slitna regelbundet. Eftersom de flesta människor avgå på hälen, blicka mot den främre delen av skon. Om det finns slitage på insidan av skon, är du en overpronator, om slitaget är mer synliga på utsidan av skon, är du en underpronator. Jämnt slitage över skon innebär att du har en neutral steg.

Blöt fötterna och stå på en brun papperspåse. Kliv försiktigt, var noga med att inte dra dina fötter. Undersök ditt fotavtryck. Både neutrala steg och Underpronation visar en tydlig kurva på insidan av foten, medan överpronation kommer knappt lämna någon kurva. Om du brukar overpronate, nästan hela foten kommer att vara synlig i tryck på grund av låga valv, om du underpronate kommer endast en liten band visar att ansluta ditt barn tå och häl på grund av höga valv. Neutrala pronation fotspår visar mindre än hälften av foten på ytterkanten.

Stå med fötterna på golvet och be en vän att glida ett mynt under din båge. Om en dime inte lätt passa, du sannolikt overpronate och har platta fötter. Om en nickel kan försvinna du har en normal båge, medan om en fjärdedel kan glida in lätt du har en hög båge och förmodligen underpronate.

Det är viktigt att köpa skor som kommer att stödja den typ av pronation du har, speciellt om du kör, jogga eller tillbringar mycket tid stående. Rätt stöd från dina skor kommer att bidra till att förebygga skador. En specialitet skoaffär eller kör butiken kan hjälpa dig välja den bästa skor för dina behov.

Om du overpronate väljer en rak form för löparskor; Om överpronation är svår bör du leta efter rörelsekontroll skor, men om du bara overpronate lite väljer stöd skor. Rörelsekontroll skor kommer att ge stöd till fötterna och förhindra foten rullar inåt. Dessa skor kommer att vara mycket styv på grund av graden av stöd.