vad gör skivepitelcancer i slidan ser ut?

Skivepitelcancer i slidan är en cancer som utvecklas inom den övre slemhinnan i vaginala väggen. Enligt Merck Manuals, skivepitelcancer slidan konton “för upp till 95 procent av vaginal cancer.” Utvecklingen av skivepitelcancer i slidan kan ibland tillskrivas HPV, eller den humana papillomavirus. Det är viktigt att få en rutin cellprov för att fånga tidiga former av skivepitelcancer. Genom att känna till tidiga tecken på sjukdomen kan också förhindra allvarliga komplikationer uppstår.

När skivepitelcancer börjar utvecklas inom din vagina, är den initiala fasen kallas dysplasi. Om du genomgår ett cellprov, kommer din gynekolog finna utvecklingen av onormala celler i ytan av livmoderhalsen. En detektering av dysplasi anses vara precancerösa och bör behandlas. När en tumör börjar invadera din omgivning vaginala vävnader, bäcken väggar, urinblåsa eller ändtarmen, blir cancern svårare att behandla.

Tidiga tecken på skivepitelcancer slidan börjar som onormal blödning. Du kanske märker att du blöder efter samlag eller har blödningar mellan menstruationscykler. Samlag kan också vara smärtsamt. Andra tecken kan innefatta en flytningar som är vattniga och illaluktande. Om en skivepitelcancer har vuxit kraftigt stor, kan du känner behov av att använda toaletten mer eller har ont när man kissar.

Enligt Mayo Clinic, kan du utveckla sår som är röd och uppvuxen runt genitala regionen. Dessa sår kan placeras runt slemhinnan i slidan. Sår kan blöda och skapa smärta för dig. Du kan också uppleva klåda med utväxter. Dessa utväxter kommer också hittas internt, så det är viktigt att ses av en gynekolog om du hittar några externa utväxter på din vagina.

Om du börjar uppleva andra symtom, såsom smärta i bäckenet, rygg eller ben eller om du utvecklar svullnad i nedre extremiteterna, bör du omedelbart se din gynekolog. Endast en gynekolog kan bedöma om de tecken och symtom du upplever kan hänföras till skivepitelcancer i slidan, eller kanske och STD såsom genitala vårtor.

Om du identifierar en tillväxt på din vagina, få ett cellprov. Att få ett cellprov kan upptäcka om du har början tecken på skivepitelcancer i slidan. Din gynekolog kan också ta en biopsi (vävnadsprov) under ett cellprov för att avgöra om några cancerceller förekommer i din vaginala väggbeklädnad.