vad som händer under den första veckan efter befruktningen?

Befruktningen är alldeles i början av livet. Befruktningen sker när ett ägg befruktas av en spermie och alla av det genetiska materialet som behövs för att skapa liv föreligger. Timing samlag ägglossning ger den bästa chansen för ägg befruktas när de släpps.

När en spermie och ägg har turen att träffa i äggledaren efter ägglossningen sker befruktningen. Ägget kan befruktas från 12 till 24 timmar efter att ha släppts från sin follikel så oddsen för befruktning är störst när spermier finns redan i äggledarna. Ha samlag en till tre dagar före ägglossning är idealisk för att underlätta befruktning. När väl ägget penetreras av spermier, det yttre membranets proteiner ändras för att göra det omöjligt för en annan spermier att göra sin väg i. Det kombinerade genetiska materialet börjar att dela sig och föröka sig själv från befruktningsögonblicket.

Efter befruktningen, börjar kroppen att omedelbart förbereda sig för en eventuell graviditet. Follikeln som producerade ägg som befruktas börjar pumpa progesteron i kroppen för att stimulera och tjockna livmoderslemhinnan: fodret i livmodern där fostret kommer att utvecklas. Livmoderslemhinnan utvecklar fler blodkärl och veck där den annalkande befruktade ägget kan implantat.

Samtidigt kroppen förbereder ett “hem” för framtida embryot, det befruktade ägget reproducerar snabbt i äggledaren. De genetiska material kombineras och delas in i många olika celler i en process som kallas meios. Det befruktade ägget blir snabbt en zygot när den färdas ner i äggledaren under ungefär tre dagar efter befruktningen.

När zygoten når livmodern, har det uppdelade så många gånger att det nu är en blastocyst. Blastocysten bosätter sig in i livmoderväggen hos endometrium. Denna implantation process är officiellt i början av graviditeten. Bifogat till livmoderslemhinnan, är blastocysten officiellt ett embryo och kan börja utvecklas under de närmaste 32 veckorna till ett foster.