vilken effekt har rökning har på muskeltillväxten?

Vid det här laget, de flesta människor är medvetna om riskerna med rökning. Lungcancer, hjärt-kärlsjukdom, förkortad livslängd – för att nämna några – och den stora listan över hälsoproblem i samband med rökning fortsätter att växa. Men en bieffekt av rökning som inte många människor kan vara medveten om är dess effekt på muskeltillväxten.

Under styrketräningsövningar, fibrer i de berörda musklerna faktiskt skadas i en process som kallas “muskelskada.” Young sub Kwon, M.S. och Len Kravitz, Ph.D. vid University of New Mexico förklarar att när muskelskada inträffar celler rusa till området och börja smälta bildar nya fibrer benämnda “myofibriller.

Bortsett från att stärka hjärt-kärlsystemet och få muskler, de flesta människor som utövar också hoppas att bränna fett. Tyvärr, om du är en rökare kan detta inte vara möjligt. I själva verket, Fairfax Digital rapporterar att rökning minskar aptiten och orsakar dig att gå ner i vikt, men det är oftast bara muskler vikt som går förlorad. Därför kan någon muskeltillväxt som vunnits genom styrketräning kan lätt förloras med nästa paket cigaretter.

Enligt MuscleNet.com, nikotinet i cigaretterna får kroppen att bli insulinresistenta. Vilket innebär att, har rökning en direkt inverkan på hur muskeln metaboliserar insulin och blodsocker. Eftersom glykogen påfyllning är särskilt viktigt för muskelåterhämtning, är muskeltillväxten hos rökare minskat avsevärt i jämförelse med den för icke-rökare.

Proteinsyntes är en nödvändig del av muskeltillväxt. Under styrketräning mängden proteinsyntesen att kroppen genomgår minskas men det plockar upp igen när motion har upphört. The University of Nottingham rapporterar att rökning hämmar muskeltillväxt genom att störa proteinsyntesprocessen.

Muskeltillväxt hos vissa personer ibland minskas med ett enzym som kallas myostatin. Enligt Bio-Medicine.org, rökare har en större mängd myostatin än icke-rökare. Detta verkar också spela en roll i den muskelförlust associerad med aktiva rökare.